Aproape 2500 de oameni au ales să urce la Sarmizegetusa Regia în minivacanța de 1 mai. Și au fost cei mai câștigați.
Aici, luni, istoria a mers mână în mână cu tehnologia. Specialiști din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Universității Tehnice Cluj-Napoca și Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara au prezentat turiștilor reconstituiri 3D ale Zonei Sacre și templelor, au fost prezentate replici ale artefactelor descoperite de-a lungul timpului în urma cercetărilor arheologice, iar cu ajutorul aplicației de realitate augmentată cei interesați au aflat multe detalii despre acestea.
Evenimentul organizat de Consiliul Județean Hunedoara, DGAMPT, UBB, MNIT, UTCN și-a propus să ofere o imagine cât mai clară asupra construcțiilor monumentale din zona sacră a Sarmizegetusei Regia, iar obiectivul a fost atins, satisfacția celor care au făcut cunoștință cu istoria prin intermediul tehnologiei fiind evidentă!
Ruinele de pe Dealul Grădiștii atrag anual zeci de mii de vizitatori datorită importanței vestigiilor care se găsesc aici. În a doua parte a epocii fierului aici s-a dezvoltat cea mai mare așezare din perioada respectivă, documentată până în prezent pe teritoriul României. Sarmizegetusa Regia a reprezentat centrul politic, administrativ și religios al regatului dacic, fiind totodată și reședința ultimului rege al dacilor, Decebal.