top of page
  • Poza scriitoruluiDGAMPT

Am sărbătorit "Ziua Universală a Iei"

Un eveniment care a adus împreună în Parcul Cetate din Deva ansambluri din diferite zone ale județului Hunedoara, artiști, producători locali, artizani și oameni care iubesc tradițiile noastre.Bluza românească, IA, parte a patrimoniului naţional, este un simbol al identității românești și al creativității din interiorul teritoriului românesc, care dăinuie din cele mai vechi timpuri. De-a lungul timpului, bluza românească a fascinat pictori, fotografi și oameni din țară și din străinătate. Personalități importante au purtat cu mândrie costumul tradițional românesc.


Cu mâneci largi, motive tradiționale și culori naturale, bluza a devenit și o importantă sursă de inspirație pentru creatori de modă celebri și a devenit cunoscută pe plan internațional. Ia este realizată în întregime manual, fiind țesută de femeile de la țară dintr-o țesătură albă specifică, cu broderii rafinate pe piept, spate și mâneci, cu modele păstrate de secole. Motivele și simbolurile brodate pe bluza românească au o semnificație specifică, în funcție de regiunea geografică.


"În ie, cu mândrie" eveniment organizat de Consiliul județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara și Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Hunedoara, a fost ocazia perfectă pentru a celebra acest obiect vestimentar extraordinar, ia noastră românească, și pentru a-i acorda importanța pe care o merită.4 afișări0 comentarii
Post: Blog2 Post
bottom of page