Capitala Daciei - muzeu viu al patrimoniului cultural european
O campanie de cercetări arheologice se desfășoară, în această perioadă, în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, în cadrul proiectului de restaurare a unei componente a sitului UNESCO. Săpăturile se efectuează în mai multe puncte ale fortificaţiei, iar rezultatul acestora va fi util specialiștilor, întrucât va oferi date mult mai clare despre starea de conservare a monumentului istoric.

De altfel, o primă etapă a proiectului a fost parcursă și a oferit răspunsuri prețioase. A fost trasată o suprafață la Poarta de est, acolo unde lucrările din anul 1980 au modificat substanțial aspectul monumentului. O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX și XX indică o configurație diferită a porții față de cea materializată în prezent în teren.
Practic, arheologii consideră că lucrările de refacere efectuate la începutul anilor ´80 au dat o cu totul altă înfăţişare porţilor Sarmizegetusei Regia, faţă de cea pe care acestea ar fi putut-o avea în Antichitate, şi nu doar prin înălţarea acestora, ci şi prin lungimea şi poziţia lor. După restaurare, defectele realizate în timpul refacerii porţilor din anii 80 vor fi atenuate.

Proiectul Consiliului Județean Hunedoara ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” derulat în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust și cu Møre og Romsdal fylkeskommune din Norvegia presupune și realizarea unor acțiuni de promovare a cetății Sarmizegetusa Regia, ce vor fi derulate, în principal, pe parcursul următorilor doi ani.
Proiectul "Capitala Daciei - Muzeu viu al patrimoniului cultural european" are ca obiect restaurarea, revitalizarea, punerea în valoare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. De asemenea, se pune accent pe instruire, management, monitorizare și audit. Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, a porților de acces, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, realizarea semnalisticii, amenajarea unui lapidariu și a unui adăpost pentru vizitatori. Amenajarea finală a sitului va consta în plantarea de vegetație și finisarea suprafețelor de teren.

Cât priveşte revitalizarea cetăţii, se are în vedere digitizarea monumentului UNESCO, astfel încât utilizatorul să aibă acces la imagini ce reconstituie diverse locaţii din cetate, din perioada daco-romană.
Proiectul este extrem de important pentru județul Hunedoara, Sarmizegetusa Regia fiind unul dintre cele mai spectaculoase și valoroase situri dacice, iar implementarea unui astfel de proiect într-un sit dacic este o premieră națională.
La finalul proiectului, vom avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, iar asta va atrage după sine creșterea numărului de vizitatori și va spori interesul pentru istoria obiectivului înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de celelalte cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei, care compun ansamblul fortificat. Sarmizegetusa Regia și cetățile Costești, Blidaru, Piatra Roșie și Bănița se află pe teritoriul județului nostru, fiind în administrarea D.G.A.M.P.T. Hunedoara.