top of page
  • Poza scriitoruluiDGAMPT

Trei proiecte în Cetățile dacice din Munții Orăștie

Au fost aprobate, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre aceste obiective se regăsesc așezarea de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia și cetatea de la Costești – Cetățuie.


Cetatea de la Costești – Cetățuie

În primul caz, la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, suma de 2,155,000 de euro va fi alocată pentru reabilitarea Terasei a X-a din cadrul zonei sacre a sitului arheologic. În cel de al doilea caz, la Costești – Cetățuie, suma de 30,000 de euro va fi folosită pentru digitalizarea și promovarea acestui monument istoric.


Un alt proiect internațional în care Consiliul Județean Hunedoara este promotor, alături de partenerul român, Fundația Mihai Eminescu Trust, și partenerul norvegian, Møre & Romsdal County Council, vizează monumentul istoric de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia. Proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE 2014 – 2021. Obiectivele majore ale Granturilor SEE (Spațiului Economic European) și Norvegiene sunt reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Economic European și întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele beneficiare.

Valoarea totală a proiectului este de 13.290.477,62 lei (2.746.250,15 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este de 9.182.390,99 lei (1.897.384,23 euro). Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la suma de 848.865,92 de euro, iar durata totală a proiectului este de 42 de luni.


Așezarea de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia

Proiectul „Capitala Daciei - Muzeu viu al patrimoniului cultural european” are ca obiective principale restaurarea, revitalizarea, punerea în valoare a monumentului istoric Sarmizegetusa Regia. Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, a porților de acces, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, realizarea marcajelor aferente, amenajarea unui lapidariu și a unui adăpost pentru vizitatori. Amenajarea finală a sitului va consta în plantarea de vegetație și finisarea suprafețelor de teren.


În ceea ce privește revitalizarea fortificației, în cadrul proiectului se va crea inclusiv o aplicație digitală bilingvă, disponibilă pe telefon, prin care este prezentată istoria monumentului patrimoniu UNESCO. Prin digitalizare, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din fortificație, atât din perioada dacică, cât și romană.

12 afișări0 comentarii
Post: Blog2 Post
bottom of page