top of page
  • Poza scriitoruluiDGAMPT

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România este sărbătorită astăzi, 16 noiembrie. UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), una dintre cele mai mari organizații ale lumii, numără printre principalele sale misiuni și protejarea locurilor și monumentelor din patrimoniul mondial, a căror conservare și salvare sunt considerate foarte importante pentru întreaga umanitate.


În prestigioasa listă se află obiective, monumente, rezervații și personalități din județul Hunedoara: Complexul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei, Parcul Național Retezat, inclus pe Lista Rezervațiilor Biosferei din cadrul Programului UNESCO Omul și Biosfera, sub denumirea de Rezervația Biosferei Retezat, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. De asemenea, artistul popular Pera Bulz, profesorul-meșter în arte populare Mircea Lac, și rapsodul popular Cosana Vinca, păstrători și transmițători ai elementelor de valoare culturală figurează pe lista Tezaurelor Umane Vii, o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.


Cu prilejul celebrării „Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO”, Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara a organizat un simpozion pentru a sublinia importanța patrimoniului istoric, cultural, natural, și pentru ca acesta să se bucure de aprecierea și recunoașterea noastră, a tuturor.


În cadrul întâlnirii, reprezentanții instituțiilor direct implicate în administrarea, protejarea, cercetarea și punerea în valoare a obiectivelor UNESCO, precum și deținătorii titlului de Tezaur Uman Viu, au realizat un bilanț al anului 2021 privind activitatea specifică în ceea ce privește patrimoniul cultural.
3 afișări0 comentarii
Post: Blog2 Post
bottom of page